Friday, September 12, 2008

Een beetje geschiedenis

Zeven jaar heeft den Osama ons al liggen. En den Bush ook. Zijn rijk is bijna uit. Dat van Osama, dat nog niet. Nine eleven, dat heeft onze wereld veranderd: politici zijn in de val gelopen, en hebben een halfbakken onveiligheidsgevoel opgewekt, vooral dan in de Verenigde Staten.

De bewustwording omtrent de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, vooral te vinden in het Midden-Oosten en iets verder, ging omhoog, en daar werd gretig op ingespeeld door de milieu-lobby (en anderen), waardoor de brandstofprijzen ferm omhoog gingen. De wereld draait natuurlijk op fossiele energie, dus die kosten werden beetje bij beetje mooi doorgerekend aan de consumenten.

Fast-forward 7 jaar later, ergens zijn die betaalde kosten blijven hangen en niet teruggevloeid naar de consument. BAM! Het monster genaamd 'koopkracht' komt te voorschijn: de inkomsten van de consument zijn niet mee gestegen met zijn uitgaven, waardoor hij opeens minder geld overheeft. Gemiddeld gezien, er zijn zelfs mensen die niet meer rond komen en hun spaarcenten moeten aanspreken. Of hun bank (al dan niet een "Italiaanse").


Ja, als ik dieje Osama ooit tegen kom, hij zal der ni goe van zijn. Ik weet namelijk nog goed dat den diesel ooit nog op 23 frank per liter gestaan heeft! Da's omgerekend iets meer dan €0,50. Den diesel staat nu aan €1,117, dus een verdubbeling qua kostprijs. Zou het loon ook verdubbeld zijn op die tijd? I think not (zie grafiek hierboven)!

Maarrrrrrrr ongetwijfeld heeft het ook iets goed opgeleverd. Denk maar eens aan al die jonge koppels die naar (achter) het strijdtoneel zijn verkast en daar kleine kindjes verwekt hebben. Dat kan toch niet slecht zijn?

En zo, mijn beste lezers en lezerinnen, kunnen we besluiten met 2 leuzen. De ene werd gepostuleerd door ene J. Cruijff:

"Ieder nadeel heb zijn voordeel."

De andere leuze werd veel langerderderder geleden gepostuleerd:
"De geschiedenis herhaalt zich."

Want in de decennia na de Tweede Wereldoorlog waren verschillende landen een bezetter van de Bondsrepubliek Duitsland (aka West-Duitsland), waaronder ook België, en tot u schrijft één der zonen van deze bezetters.

1 comment:

Simon Boel said...

Als die bewustwording leidt tot een lager verbruik en dus een minder grote afhankelijkheid van sympathieke landen zoals Rusland kan ik dat enkel toejuichen. Stoppen met tanken bij Lukoil is dus de boodschap!