Sunday, June 8, 2008

Zucht

Vandaag bleek de CD-RW/DVD drive van de laptop (Acer Aspire 1310) niet meer te werken. Na wat gezucht en gevloek dan toch maar geprobeerd van dat ding weer in orde te krijgen. Een klein verslag:

  1. De drive kwam niet meer tevoorschijn in Windows (noch in Ubuntu).
  2. Dus ging ik eens kijken in het BIOS. Daar bleek dat de drive disabled stond.
  3. Jammer genoeg was de BIOS zo geavanceerd dat niets nuttig kon aangepast worden (behalve dan de tijd, en de huidige configuratie als default opslaan).
  4. Het internet raadplegen bracht enig soelaas (mits de onvermijdelijke ergernissen van raadgevingen als "ik repareer enkel Toshiba's, maar dit kan misschien wel helpen"): BIOS resetten.
  5. Het BIOS resetten gebeurt als volgt: laptop afzetten, batterij eruit, stroomadapter loskoppelen en een twintigtal minuten wachten. Die twintig minuten wachten dient om ervoor te zorgen dat de capaciteit volledig kan ontladen.
  6. Tijdens die twintig minuten kan je eens gaan fietsen, of wandelen, of vrijen met je lief/minnaar/minnares/whatever :-).

Update: het resetten van het BIOS zorgde ervoor dat de CD-RW/DVD-ROM drive terug "Enabled" werd, en dus weer kon herkend worden in Windows. Hoezee!

2 comments:

dM3 said...

en, opgelost? en hoe is't probleem ontstaan?

boskabout said...

Euhm, ja 't is opgelost. Direct eens editen zie :-).

Probleem kwam door ne crash (blue screen) toen ik een DVD van Indiana Jones wou kijken... Hoe die blue screen er kwam, DAT weet ik niet. :-/